, ,

Förebygg stopp i avloppen

Stopp i avloppet är både trist och besvärligt, och ofta blir det stopp när man som allra minst vill det. Stopp i avloppet uppstår när något sitter i vägen för vattenflödet. Det kan handla om nerspolade fetter som stelnar, hårstrån som samlat ihop sig eller produkter som inte hör hemma i avloppet som satt sig på tvären. Här är några tips på hur du förebygger stopp i avloppet!

Undvik stopp i avloppen genom att:

  • Torka av stekpannor och tallrikar från fett och sås innan avsköljning med hushållspapper. Fettet kan lätt klegga igen rören. Har du mycket sås och fett över? Låt det stelna i glas/skål och släng det sedan i soporna.
  • Inte slänga exempelvis hushållspapper, bomullstops, tamponger, våtservetter eller kattsand i WC:n. Där ska endast toalettpapper, kiss, bajs och kräks spolas ner.
  • Boka underhållsspolning av dina rör, så förebygger du översvämningar och kostsamma driftstopp.

Så förebygger du stopp i golvbrunnen

För att slippa stopp i duschens golvbrunn, ska du inte spola ner annat än vatten och shampoo-, balsam- och tvålrester som följer med. Var noga med att plocka upp hår så ofta som möjligt, så behöver du inte rensa golvbrunnen lika ofta.

Underhållsspolning håller dina rör rena och fina

Allt olämpligt som spolas ner i rören i kombination med dagens snålspolande kranar gör att rören lätt blir igenslammade. Ett stopp kan bero på att rören är eftersatta på grund av att det inte är lika mycket vatten som rinner genom rören längre. Underhållsspolning förebygger dessa problem och ger fördelar såsom:

  • mindre risk för översvämningar och kostsamma driftstopp
  • högre värde på fastigheten genom regelbundet underhållna stammar
  • rören får längre livstid

Vi på Lybecks är specialister på underhållsspolning. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Mer om underhållsspolning